Burnout en werken

GEEN WACHTLIJST : BINNEN EEN WEEK STARTEN

Is jouw medewerker uitgevallen door een burnout? Of ben jij zelf uitgevallen met een burnout door het werk? Dan zijn er een hoop uiteenlopende meningen en visies over hoe snel je kunt herstellen en weer kunt gaan werken na een burnout. En als je al kunt werken na een burnout, hoe je zoiets dan aanpakt. Wij vertellen je meer over een burnout hebben en werken.

Recente onderzoeken naar burnout en werk laten zien dat steeds meer werkenden last hebben van werkstress gerelateerde klachten. Ondanks deze klachten, blijven steeds meer mensen toch werken met een burnout. Als een medewerker last heeft van een buitensporig gevoel van verantwoordelijkheid, of als een medewerker ervaart of te horen krijgt dat het bedrijf instort bij uitval, is het hebben van een burnout en toch moeten werken allesbehalve een nuttige interventie. 

Bovendien zal dit ook geen goede preventieve werking hebben tegen een burnout door werk. Maar waar doe je als werkgever dan goed aan? Burnout en werk verdient tenslotte (net zoals een bore out en werk) wel de juiste tijd en aandacht om te voorkomen dat jouw medewerkers uitvallen met psychisch verzuim of helemaal vertrekken bij jouw organisatie.

VRIJBLIJVENDE INTAKE

Stress en overspannen door werk

Steeds vaker spreken wij cliënten die nog niet zijn uitgevallen, maar door hevige stress op het werk wel de symptomen van een burnout vertonen. Of je het nu werkstress noemt, een burnout of overspannen door het werk, als werkgever heb je de verantwoordelijkheid je medewerker zoveel mogelijk te faciliteren in het preventief tegengaan van stress op het werk.

De symptomen dat jouw medewerker overwerkt is en tegen een burnout aan zit, zie je niet altijd en zijn niet allemaal even makkelijk te herkennen. Signalen van stress op het werk kunnen variëren van fysieke klachten zoals vermoeidheid en slaapproblemen tot mentale signalen zoals prikkelbaarheid en concentratieproblemen. Het herkennen van symptomen van overwerkt zijn is cruciaal om een burnout te voorkomen. Medewerkers die te maken hebben met symptomen van een burnout en overspannen zijn door werk dienen tijdig ondersteuning te krijgen om zo verzuim te minimaliseren.

Het is zaak om stress op het werk bespreekbaar te maken en hier proactief mee aan de slag te gaan. Bij organisaties waar de drempel om te praten over symptomen van overwerkt zijn laag is, wordt vaak een lager verzuim waargenomen. Het signaleren van een burnout of bore out door het werk en het adequaat reageren op symptomen van stress op het werk is niet alleen van belang voor de individuele medewerker, maar ook voor de algehele organisatie.

BREINREGISSEUR MAGAZINE

Overspannen werken of niet

Helaas is het in Nederland nog heel normaal dat medewerkers na de diagnose van een burnout een lange tijd niet meer aan het werk zijn. Vaak zijn deze medewerkers na een burnout onnodig lang niet aan het werk. Een gemiddelde burnout duurt in Nederland maar liefst 290 dagen! Daarmee is het een soort taboe geworden: kun je een medewerker die overspannen is vragen om snel weer te gaan werken of niet? Wij weten dat dit wel degelijk mogelijk is.

Bij cliënten van de Breinregisseur heeft meer dan 75% van de medewerkers met een burnout binnen 2 maanden het werk weer opgepakt. Zonder dwang, maar juist vanuit rust en motivatie door snel herstel en een zeer effectieve behandeling van stress en burnout door het werk in onze trajecten. Het is essentieel om na een burnout te beoordelen of werkhervatting mogelijk is en dit proces te benaderen vanuit begrip en ondersteuning, wat bijdraagt aan een sneller en succesvoller herstel.

Hoe we dat doen? Lees daarover meer op deze website, of neem contact op voor meer informatie over hoe we ook jouw medewerkers kunnen helpen bij een soepele terugkeer naar het werk na een burnout.

Referenties

Client

begrepen

“Bij deze wil ik jullie ontzettend bedanken voor alles. De coaching, de gesprekken, inzichten die jullie me gegeven hebben. Ik voelde me begrepen en er heerst bij jullie een ongedwongen, luchtige en prettige sfeer.”

Client

ik kies zelf

"Iedere keer dat ik bij jullie was, veranderde er iets in mij, daardoor zie ik nu weer mogelijkheden. Ik kies zelf wat en met welke mogelijkheden ik iets wil. Fijn dat ik die energie weer heb.”

Client

geen spijt

"Of ik interesse had in een coach, die me binnen enkele maanden wel even van mijn burnout klachten af zou gaan helpen. Een keuze waar ik geen moment spijt van heb. Binnen enkele maanden heb ik mijn volledige aantal werkuren weer kunnen hervatten."


Client

resultaat

"De sessies hebben resultaten opgeleverd die ik in een jaar lang therapie niet heb gehad."

Client

ja dat zal wel

“Het bleek dat ik in mijn angst voor de angst voor hyperventileren niet meer kon functioneren. Als ik tegen vrienden of familie zeg dat het in één sessie is opgelost, zie ik nog steeds ongeloof en ja dat zal wel’ reacties.”

Client

open en fijn

“In het begin vond ik het een beetje onwennig, tot ik merkte wat het me opleverde. De Breinregisseur benoemde dingen heel duidelijk en was achteraf heel erg open en fijn in de nabespreking.”

Client

Stralend

“Mijn perfectionisme en verantwoordelijkheidsgevoel beïnvloedden mijn werkzaamheden negatief, zodat ik burnoutklachten kreeg. Door dit op te ruimen heb ik mijn zelfregie weer terug. Ik kan nu goed omgaan met situaties die mijn perfectionisme en verantwoordelijkheidsgevoel op een negatieve manier uitlokten. Mijn vermoeide blik is verdwenen, dit krijg ik ook terug van mijn collega’s. Stralend en ontspannen ga ik verder!”

Client

weet wat ik wil

“Al jaren had ik regelmatig burnoutachtige klachten. Deed erg mijn best om dit te voorkomen maar het lukte mij niet. De sessies vond ik heftig, maar ik voelde dat er wat met mij gebeurde. Na de vierde sessie had ik het gevoel nu ben ik er. Ik heb energie en heb weer zin in dingen. Sta open voor anderen. Ik weet wat ik wil. Bijzonder dat ik jaren heb geworsteld en dat dit binnen twee maanden was opgelost.”

Client

positief verrast:

“Ik zat al zo’n negen maanden thuis met een burnout voordat ging starten bij de Breinregisseur. Eigenlijk had ik niet echt een beeld van wat me te wachten stond. Maar het heeft me positief verrast! De sessie waren heftig maar heel waardevol. Ik leerde patronen herkennen en kwam erachter waar mijn blokkades vandaan kwamen.”

Kies jij net als deze bedrijven voor de Breinregisseur?